Khadijas Kitchen tolkar Kalles Kaviar

“I min Kallesmacka möter Kalles Kaviar somalisk husmanskost! Muufo betyder majsbröd på somaliska. Det är ett bröd som jag är uppväxt med och som mina föräldrar bakade varje dag. Du kan antingen äta brödet tillsammans med enbart smör eller tillsammans med olika röror och grytor. Kalles Kaviar är mitt första matminne i Sverige och jag kommer ihåg hur mina svenska kollegor bjöd mig på Kalles tillsammans med kokta ägg – jag njöt av varje tugga! Därför är det extra kul att just min Kalles-röra med klassiska svenska och somaliska smaker passar otroligt bra till brödet som är ett av mina starkaste barndomsminnen.”

Khadija Mohamud

Khadija Mahamud tolkar Kalles kaviar

Portioner
6

Ingredienser

Kryddblandningen (xawaash)

  • 1 msk korianderfrön
  • 1 msk spiskumminfrön
  • 4 st kardemummakapslar
  • 1 liten kanelstång
  • 0.5 tsk svartpepparkorn
  • 0.5 tsk nejlika

Majsbröd 6 stycken

  • 2 dl mjöl
  • 1 dl majsmjöl
  • 0.5 tsk vitlökspulver
  • 0.5 tsk lökpulver
  • 1 tsk torrjäst
  • 0.5 tsk socker
  • 2.5 dl ljummet vatten
  • 1 nypa salt

Kalles Kaviar-röra

  • 3 msk creme fraiche
  • 2 msk Kalles Original
  • 1 msk majonäs
  • 1 kokt ägg, finhackat
  • 0.5 tsk xawaash (kryddblandningen)
  • Salt och peppar

Topping

Recept

Kryddblandningen (xawaash) Gör så här:
Lägg alla kryddor i en helt torr stekpanna. Rosta under omrörning i ca 2-3 minuter tills kryddorna rostats och du får en härlig doft utan att de bränns vid. Låt kryddorna svalna och mixa tills du får en pulvermix av kryddorna. Förvara kryddorna i en burk så kan de hålla länge.

Majsbröd (6 stycken) Gör så här:
1. Blanda ihop alla torra ingredienserna i en bunke och tillsätt vatten lite i taget, rör ihop tills allt går ihop. Täck skålen med plast och låt jäsa 25-30 minuter. Under tiden förbereds Kalles Kaviar-röra.

2. Hetta upp en torr stekpanna, enklast är det att använda sina händer för att forma önskad storlek. Ta upp brödet med en djup slev, lägg brödet i mitten av stekpanna, blöt dina fingrar, forma önskade bollar och lägg på locket. Låt steka 2-3 minuter på medelvärme.

3. Förbered 2 msk rapsolja för att pensla på brödet när du vänder det. Pensla brödet med väldigt lite olja och vänd, låt steka i 2-3 minuter. Fortsätt tills du är klar med alla bröd. Låt brödet svalna helt innan du monterar.

Kalles Kaviar-röra. Gör så här:
Lägg creme fraiche, majonnäs, Kalles Kaviar och kryddblandningen i en skål och blanda väl. Smaka av med salt och peppar och vänd försiktigt ner ett finhackat ägg.

Topping. Gör så här:
Lägg brödet på en tallrik, på med salladsblade och röran och toppa med skivat ägg, dill, rödlök och självklart Kalles Kaviar.