Hur mycket vet du om mig?

Det finns mycket att berätta om Kalles kaviar.  Hur länge har vi  egentligen ätit kaviar?  Vem är egentligen den lille killen på tuben?  Och fegiskaviar, vad är det? Här tänkte vi ägna oss åt en liten historielektion. Ordning i klassrummet!

1850

Tiden innan Kalles.

Redan nu äter vi kaviar i Sverige. Men den smakar inte som Kalles. 1800-talets kaviar består bara av saltad torskrom och är betydligt starkare.

1900

Smakerna utvecklas.

Smakerna utvecklas och runt sekelskiftet tillsätts socker och kryddor till kaviaren.

1910

Någon gör ett misstag.

Någon blandar olja i torskrommen av misstag.  Kaviaren blir lite mildare. Och dessutom bredbar. Det här är något helt nytt.

1940

Det ryker på 40-talet!

Nu börjar man röka kaviaren. Det gör den ännu mildare – och mer lik Kalles som vi känner till idag.

1950

Abba köper receptet!

En gårdfarihandlare säljer receptet på det som ska komma att bli Kalles kaviar till Abbas fabrikschef Gunnar Stensby. 1000 kronor får han betala. Han gör sitt livs affär, utan att ens veta om det.

1954

Lanseringsdax!

Våra kaviarkockar blandar, smakar och provar och äntligen! Vi har ett recept! Alla är barnsligt förtjusta i Kalles så nu lanserar vi Kalles kaviar.

1955

Barnens favorit.

Kalles Kaviar marknadsförs aktivt under devisen ”Alla är barnsligt förtjusta i Kalles”. Och succén är ett faktum. Inte mindre än en miljon tuber kramas under första året.

Hur hamnade den lille killen på tuben?

Vi låter familjer smaka vår kaviar och eftersom provsmakningar visar att barn älskar den nya kaviaren, bestämmer vi oss för att sätta en liten kille på den blågula tuben. Han får heta Kalle eftersom det är ett populärt namn på femtiotalet. Vår reklambyrå tycker att det är en bra idé att Abba-chefens sexårige son, Carl Ameln, ska få föreställa Kalle. Och det tycker vi också. Som tack för att vi får låna hans ansikte får Carl gratis kaviar resten av livet. Vi levererar tuberna till hans dörr än idag.

1975

Kalles Mild ser ljuset.

För första gången släpper vi en ny sorts Kalles. En extra mild variant i en rödmålad tub. Inte helt logiskt färgval kanske, men både färg och smak står sig än idag.

1976

Vad dillar du om?

Vad är väl en mer självklar kombination än Kalles och dill? Valet är enkelt tycker vi på Kallesfabriken och Kalles Kaviar med dill gör entré. I grön förpackning såklart.

1980

Kalles i ask?

Vi testar att sälja Kalles i en bordsask. ”Väldigt praktiskt”, tycker de flesta vuxna. ”Inte lika roligt som en tub”, tycker de flesta barn. Så vi tar självklart bort bordsasken.

2001

Kalles lättaste nyhet!

Den första produktnyheten under det nya årtusendet blir Kalles light. Numera heter den Kalles lätt. Kalles Light lanseras i skinande blank aluminiumtub.

2002

Kalles = junior?

Premiär för Kalles Junior – en ännu mildare variant av extramild kaviar. (Denna försvinner dock till förmån för Kalles Randiga två år senare.)

2004

Äntligen, randig kaviar!

Kalles Kaviar fyller 50 år och jubileet kröns av den största nyheten på 49 år: Kalles Randiga. En mild kaviar med krämig färskost som blir randig när man klämmer ut den! Alla och envar går och grubblar på hur det hela är möjligt, men detta är än idag en väl bevarad hemlighet.

2006

Nykläckt tub!

Vi har sedan länge vetat att Kalles absolut bästa kompis är ägget. Ingenting slår en Kallesmacka med ägg. Nu kläcker någon äntligen den fantastiska idén att göra Kalles Randiga med ägg. Succén är ett faktum och Sveriges höns får värpa mer än någonsin tidigare.

2007

Kalles Banan gör entré!

Vardagen underlättas betydligt för de Kalleskonnässörer som brukar ringla kaviar över skivad banan. Andra chockas svårt av årets kanske mest uppseendeväckande nyhet: Kalles Randiga med banan. Oavsett vad du tycker eller tänker, så råder vi dig att prova. Det är gott. Vi lovar.

2007

Kalles utan Kalles!

Vi passar på att släppa Kalles i tre färskostsmaker på tub: Naturell, räka och rökt lax. Ingen av årets nyheter överlevde svenska folkets dom. Tyvärr?

2008

Kungakrona på!

Detta är ett bra år för alla sanna kaviarälskare. Vi tar fram Kalles Kaviar Guld som är rökigare och helt enkelt smakar extra mycket kaviar. Vi är i himmelriket!

2009

Prickig kaviar.

Nu kommer Kalles prickiga, en färskost med pyttelite kaviar. Vissa kallar den för en kaviar för dem som inte gillar kaviar.

2013

Kaviar för fegisar?

En Kalles prickiga-liknande färskost på burk lanseras, Kalles kombo kallar vi den. Andra kallar den för fegiskaviar.

2013

Kalles blir MSC-märkt!

Kalles kaviar original blir MSC-märkt. Kul för oss, men framförallt bra för miljön. Läs mer om MSC.

2014

En tillfällig romans.

Kalles med smak av Gräslök kommer på tillfälligt besök! Det är en kort visit och inom ett år vinkar vi hejdå till Gräslöken!

2016

Ställ krav på mackan!

Ta-daa! Dags att ställa högre krav på mackan – Kalles Krav äntrar Kalles familjen! Och samtidigt blir alla Kalles tuber 100% MSC.

2017

Lillkalle kommer på besök!

Under några veckor under hösten kan man köpa Kalles i 100 grams tuber – perfekt till handbagaget!

2018

Kalles odlar mustasch!

Va? Har du sett? Kalle har odlat mustasch. Under november pryds alla Kalles stora tuber med en mustasch till förmån för Mustaschkampen

Vill du veta mer?

Har du inte fått nog av Kalles? Då kanske du vill lära dig mer livsnödvändig fakta som alla sanna kaviarfans måste kunna och veta.

Ta mig till Kallekunskapen nu, nu, nu!