Hur mycket vet du om mig?

Det finns mycket att berätta om Kalles. Hur länge har vi  egentligen ätit kaviar?  Vem är egentligen den lille killen på tuben?  Och fegiskaviar, vad är det? Här tänkte vi ägna oss åt en liten historielektion. Ordning i klassrummet!

Fiskebåt från 1850 -Kalles

1850

Tiden innan Kalles.

Redan nu äter vi kaviar i Sverige. Men den smakar inte som Kalles. 1800-talets kaviar består bara av saltad torskrom och är betydligt starkare.

Trätunnor -Kalles

1900

Smakerna utvecklas.

Smakerna utvecklas och runt sekelskiftet tillsätts socker och kryddor till kaviaren.

1910

Någon gör ett misstag.

Någon blandar olja i torskrommen av misstag.  Kaviaren blir lite mildare. Och dessutom bredbar. Det här är något helt nytt.

Tecknade moln -Kalles

1940

Det ryker på 40-talet!

Nu börjar man röka kaviaren. Det gör den ännu mildare – och mer lik Kalles som vi känner till idag.

Äldre bild på 2 barn som håller i en Kalles kaviar tub

1950

Abba köper receptet!

En gårdfarihandlare säljer receptet på det som ska komma att bli Kalles kaviar till Abbas fabrikschef Gunnar Stensby. 1000 kronor får han betala. Han gör sitt livs affär, utan att ens veta om det.

Kalles rökta 1954 -Kalles

1954

Lanseringsdax!

Våra kaviarkockar blandar, smakar och provar och äntligen! Vi har ett recept! Alla är barnsligt förtjusta i Kalles så nu lanserar vi Kalles kaviar.

äldre reklam på Kalles från 1955

1955

Barnens favorit.

Kalles Kaviar marknadsförs aktivt under devisen ”Alla är barnsligt förtjusta i Kalles”. Och succén är ett faktum. Inte mindre än en miljon tuber kramas under första året.

Hur hamnade den lille killen på tuben?

Vi låter familjer smaka vår kaviar och eftersom provsmakningar visar att barn älskar den nya kaviaren, bestämmer vi oss för att sätta en liten kille på den blågula tuben. Han får heta Kalle eftersom det är ett populärt namn på femtiotalet. Vår reklambyrå tycker att det är en bra idé att Abba-chefens sexårige son, Carl Ameln, ska få föreställa Kalle. Och det tycker vi också. Som tack för att vi får låna hans ansikte får Carl gratis kaviar resten av livet. Vi levererar tuberna till hans dörr än idag.

Nyhet från 1975, extra mild -Kalles

1975

Kalles Mild ser ljuset.

För första gången släpper vi en ny sorts Kalles. En extra mild variant i en rödmålad tub. Inte helt logiskt färgval kanske, men både färg och smak står sig än idag.

Kalles med dillsmak 1976

1976

Vad dillar du om?

Vad är väl en mer självklar kombination än Kalles och dill? Valet är enkelt tycker vi på Kallesfabriken och Kalles kaviar med dill gör entré. I grön förpackning såklart.

1980 fans Kalles som bordsask

1980

Kalles i ask?

Vi testar att sälja Kalles i en bordsask. ”Väldigt praktiskt”, tycker de flesta vuxna. ”Inte lika roligt som en tub”, tycker de flesta barn. Så vi tar självklart bort bordsasken.

Kalles Light 2001

2001

Kalles lättaste nyhet!

Den första produktnyheten under det nya årtusendet blir Kalles light. Numera heter den Kalles lätt. Kalles Light lanseras i skinande blank aluminiumtub.

Kalles nyhet för barn 2002 Kalles Junior

2002

Kalles = junior?

Premiär för Kalles Junior – en ännu mildare variant av extramild kaviar. (Denna försvinner dock till förmån för Kalles Randiga två år senare.)

Kalles randiga kom 2004

2004

Äntligen, randig kaviar!

Kalles fyller 50 år och jubileet kröns av den största nyheten på 49 år: Kalles Randiga. En mild kaviar med krämig färskost som blir randig när man klämmer ut den! Alla och envar går och grubblar på hur det hela är möjligt, men detta är än idag en väl bevarad hemlighet.

Kalles med ägg kom 2006

2006

Nykläckt tub!

Vi har sedan länge vetat att Kalles absolut bästa kompis är ägget. Ingenting slår en Kallesmacka med ägg. Nu kläcker någon äntligen den fantastiska idén att göra Kalles Randiga med ägg. Succén är ett faktum och Sveriges höns får värpa mer än någonsin tidigare.

Kalles randiga med banan kom 2007

2007

Kalles Banan gör entré!

Vardagen underlättas betydligt för de Kalleskonnässörer som brukar ringla kaviar över skivad banan. Andra chockas svårt av årets kanske mest uppseendeväckande nyhet: Kalles Randiga med banan. Oavsett vad du tycker eller tänker, så råder vi dig att prova. Det är gott. Vi lovar.

2007

Kalles utan Kalles!

Vi passar på att släppa Kalles i tre färskostsmaker på tub: Naturell, räka och rökt lax. Ingen av årets nyheter överlevde svenska folkets dom. Tyvärr?

Den himmelska kaviaren från Kalles med extra mycket smak

2008

Kungakrona på!

Detta är ett bra år för alla sanna kaviarälskare. Vi tar fram Kalles Kaviar Guld som är rökigare och helt enkelt smakar extra mycket kaviar. Vi är i himmelriket!

2009

Prickig kaviar.

Nu kommer Kalles prickiga, en färskost med pyttelite kaviar. Vissa kallar den för en kaviar för dem som inte gillar kaviar.

Kalles Cream cheese med pyttelite kaviar kom 2013

2013

Kaviar för fegisar?

En Kalles prickiga-liknande färskost på burk lanseras, Kalles kombo kallar vi den. Andra kallar den för fegiskaviar.

Kalles MSC märkt 2013

2013

Kalles blir MSC-märkt!

Kalles kaviar original blir MSC-märkt. Kul för oss, men framförallt bra för miljön. Läs mer om MSC.

Kalles med gräslök släpptes 2014

2014

En tillfällig romans.

Kalles med smak av Gräslök kommer på tillfälligt besök! Det är en kort visit och inom ett år vinkar vi hejdå till Gräslöken!

2016

Ställ krav på mackan!

Ta-daa! Dags att ställa högre krav på mackan – Kalles Krav äntrar Kalles familjen! Och samtidigt blir alla Kalles tuber 100% MSC.

Kalles i mustasch för mustaschkampen

2018

Kalles odlar mustasch!

Va? Har du sett? Kalle har odlat mustasch. Under november pryds alla Kalles stora tuber med en mustasch till förmån för Mustaschkampen
CHIMI_Kalles_Kaviar

2021

Kalles x CHIMI

Nu kan du även bära Kalles! CHIMI gör en hyllning till Kalles och resultatet är 2 snygga solglasögon med Kalles klassiska färger.

Kalles Vegan - Veganskt pålägg

2022

Kalles Vegan

Kalles Vegan gör entré 2022. En Kalles som är helt växtbaserad eftersom den är gjord på tångkaviar. Nu kan alla äta Kalles! Bra va?

Desktop modul

Vill du veta mer?

Har du inte fått nog av Kalles? Då kanske du vill lära dig mer livsnödvändig fakta som alla sanna kaviarfans måste kunna och veta.