Go Back
+ servings

Gabriel Jonsson tolkar Kalles kaviar

“Grilled cheese är helt klart min favorit när det kommer till de amerikanska mackorna. Den fina sältan från Kalles Kaviar passar perfekt ihop med den väl avvägda ostblandningen. Att göra en steksmet att steka brödet i ger en otroligt krispig yta som skänker en väldigt fin textur till denna macka.”
Gabriel Jonsson
kallesmackanEttGottLand_201112-1024x640_ny
Prep Time 20 minutes
Cook Time 30 minutes
Jäsning 1 hour
Total Time 1 hour 50 minutes
Servings 4

Ingredienser
  

Mackor

  • 8 st formfranska se separat recept
  • 2 dl färskost
  • 2 dl Kalles Original
  • 1 dl riven parmesan
  • 1 dl riven mozzarella
  • 1 dl riven cheddarost

Steksmet

  • 1 dl rumstempererat smör
  • 0.5 dl rumstempererad grädde

Formfranska

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten ljummet
  • 1 dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • 2 msk honung
  • 13 dl vetemjöl

Hot sauce

  • 500 g röd chilifrukt
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 150 ml vitvinsvinäger
  • 100 ml vatten
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar

Tillbehör

  • 2 dl hot sauce alt ketchup se separat recept
  • Chips

Recept
 

Gör så här:

  • Börja med att göra steksmeten. Vispa smöret tillsammans med hälften av grädden med hjälp av en elvisp tills grädden binder in i smöret, tillsätt resten av grädden och vispa tills även detta har bundit ihop med smöret.
  • Blanda samman samtliga av ostarna i en skål. Vispa ihop färskosten med Kalles Kaviar till en slät smet.
  • Stryk ett jämnt tunt lager av steksmeten på ena sidan av bröden, denna sida kommer att vara utåt och den sida som du steker. Bre på ett frikostigt lager med Kallesröran på motsvarande sida av brödskivorna. Fördela den osten jämnt på alla skivor bröd över Kallessmeten. Lägg ihop två skivor bröd så att du får 4 st hela mackor.
  • Stek mackorna i en stekpanna på medelvärme till den fått fin färg och vänd. Använd gärna ett lock att lägga över stekpannan så att osten smälter helt i mitten av mackan. Lyft ur macka och dela den diagonalt på mitten och servera med nyriven parmesan, chips samt hotsausen. NJUT!

Formfranska. Gör så här:

  • Smula jästen i en bunke. Häll över det ljumna vattnet och mjölken och rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt salt, honung och mjöl. Arbeta snabbt ihop till en deg.
  • Klä två formar på 1,5 liter med bakplåtspapper. Ta upp degen på bakbordet och dela den i två delar. Forma varje del till en limpa och lägg i formarna. Täck med bakduk och låt jäsa i formarna i 60 minuter.
  • Sätt ugnen på 200 grader. Pensla med ägg och strö på valfri topping. Baka i nedre delen av ugnen i 30–35 minuter tills de fått fin färg och har en innertemperatur på 98 grader.
  • Låt bröden svalna i formen och vänta med att skära upp dem tills de är helt kalla.

Hot sauce. Gör såhär:

  • Skölj chilin, skala löken och vitlöken och dela allting lite grovt i mindre bitar. Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka i ca 5 minuter tills allting har mjuknat något. Mixa slätt, och sila av såsen genom en finmaskig sil och häll upp den på en väl rengjord flaska.